Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Transformers

2011.07.05

Transformers

Először úgy gondoltam nem érdemes erről a filmről írni , és ezt még most is így látom. Bevallom ősszintén , hogy azért írok erről a filmről mert most nincs más említésre méltó film amiről jellemzést készíthetnék. Akkor csapjunk is bele!!!

 
3bf27ed9f1cbcec08b47e470427964e3.wix_mp.jpegTransformers 1 és 2 , erről írok pár mondatot a teljesség igénye nélkül. Az én véleményem az hogy ez a film igen jó szórakozást nyújt egy szombat délután pop-corn és üdítő társaságában. A film szerintem igazán a 8 és 16 éve közötti korosztálynak való, de azért tartogat a film olyan jeleneteket ami miatt az edzettebb filmrajongók is szívesen megnézik. Az első rész szerintem sokkal jobb mint a második de erre majd még visszatérek.


Az első rész úgy kezdődik hogy látunk egy igen szimpatikus amerikai katonákból álló osztagot akik épp pihennek, és az egyikük haza " videofonál " (webkamerán kommunikál)a feleségének aki a fél éves kis gyereküket tartja a kezében, ettől máris szimpatikussá válik nekünk a katona és sejthetőleg ez a katona lesz a hősünk a filmben , legalábbis ezt vártuk. Mert ugye minden inváziós film így kezdődik ( szimpi amcsi katonák) és véletlenül az egyiküknek épp nem rég szült a felesége vagy épp terhes , tehát ezek a sablonok stb: Ezzel szemben ebben a filmben nem a szimpi amcsi katona a hős hanem valami más.


A film első 10 percében azt is megtudhatjuk mi is az az erő amivel az emberiségnek szembe kell néznie, ,,,itt megjegyzem,,, szerintem nem volt jó ötlet hogy a film elején máris betekintést nyerhettünk abba, hogy a továbbiakban mi is lesz az a gonosz erő amivel szembe kell szálljon hősünk.Szerintem sokkal hatásosabb lett volna ha csak akkor mutatják meg a gonosz " álcákat " amikor az a jelenet van hogy a rendőrautó és a sárga darázs elkezdenek küzdeni egymás ellen. Aztán kapunk egy kissé félénk kissé bugyuta na és persze kissé olyan lúzer vagyok de hódítani akarok karaktert amit Shia LaBeouf a filmbéli neve (Sam 'Spike' Witwicky) személyesít meg a vásznon.


transformers-megan-fox-omg.jpgTehát ebben a filmben nem egy kigyúrt jóarcú szőke főhősünk lesz hanem egy inkább lúzernek mondható srác. Sam legnagyobb álma hogy kapjon egy kocsit az apjától és ezért szinte bármire képes, aztán persze meg is kapja a kocsit ami persze nem más mint egy autoboot , az az a jók oldalán álló robot. Miután megkapta apjától a kocsit Sam elindul becsajozni és persze egy olyan csajt tetszik neki aki az életben soha még csak szóba se állna vele , ez a lány nem más mint Megan Fox filmbéli neve(Mikaela).Persze hogy ebből a filmből se hagyhattak ki egy olyan elcsépelt dolgot , hogy a dögös csaj összejön a lúúzer sráccal. Itt most hosszú lenne leírni hogy a robotok kik és mik is, csak annyit írok hogy vannak jó és rossz robotok. Egyik rossz robot a földön járt sok évvel ezelőtt és belefagyott az északi-sark jeges vízébe, na ezt a robotot találja meg Sam dédnagyapja 1897 mikor ott tart felfedező expedicíót. Véletlenül beindítja a robotot és egy robbanás következtében beleégnek a felfedező szemüveglencséjébe valamiféle koordináták, amely koordináták elvezetnek egy kockához ami az erőt adja a robotoknak, ezért a koordinátákért folyik a harc. A rossz oldalon álló robotok minden áron beakarnak jutni az amerikai katonai internetes hálózatba azt remélve hogy rábukkannak a koordinátákra.


Sam a neten árusítja nagyapja szemüvegét amin a koordináták vannak, mint régi ereklyét és gondolja jó pénzt kap érte , persze mit sem sejt arról hogy a szemüveg milyen titkokat rejt. A rossz robotok oldalán álló egyik kém amikor bejut a netes hálózatban rábukkan a szemüvegre, és Sam nyomába ered hogy mindenáron megkaparintsa a szemüveget. Ez idő alatt a jó oldalon álló robotok is megérkeznek a földre és hatalmas hajsza kezdődik a szemüvegért amely a titkos koordinátákat tárolja. Ha a gonosz robotok birtokába jut a koordináta akkor az egész föld léte veszélyben. Hát ennyit nagyjából a storyról, a többi már inkább adok kapok akció jelenet.


Mindenképp említésre méltó az hogy Sam apja és anyja nagyon jól kivannak találva mint karakterek, poénosak és remekül oldották meg a színészi alakítást is. A filmben védelmi minisztert Jon Voigh játsza és ő is remek alakítást nyújt, amit jogosan el is várunk tőle hiszen egy hatalmas színész. A színészekre nem lehet panasz, van jó pár ismert arc a filmben pld: a hacker , az autóárus mind ismert Afro színészek.


Én már a film elején felfigyeltem néhány logikátlan jelenetre amit jobb lett volna ha nem tesznek be a filmbe. Maradt egy hangfelvétel a gonosz robotoktól amit szakemberek és kódfejtő egyetemisták vizsgálnak, ez az egyetlen amit feltudnak használni és vizsgálni tudnak. Nem tudják mi lehet ez a hang, fogalmuk sincs róla hogy milyen hang illetve a hang mit tartalmaz, ezzel szembe az egyik okoskodó egyetemista csaj aki ráadásul szőke azt mondja hogy ilyen hangot a Kínaiak nem használnak. Tudni illik az amerikai kormány a potenciális esélyesek közt tartja  Oroszországot Észak-Koreát és Kínát mint lehetséges ellenségek akik behatolhattak az adatbázisukba. Na most akkor az az egyetemista lány honnan tudja hogy a Kínaiak nem használnak ilyen hangot ha még azt sem lehet tudni hogy milyen hanggal is állnak szembe. Aztán van egy olyan jelenet mikor az egyik magas rangú tiszt azt mondja hogy az Oroszok és Kínaiak felsorakoztatták hadi hajóikat a tengeren, ebből arra következtet hogy ők azok akik megakarták szerezni az amerikai katonai adatbázist. Persze ez csak feltevés, és nem tudni hogy van e valós alapja??? Persze az okoskodó egyetemista lány erre is tud választ , a válasz az hogy a Kínaiak és Oroszok azért küldték ki hadi flottáikat a tengerre mert az amerikai kormány is ezt tette az után a bizonyos támadás után. Hogy ez nem jutott eszébe egy tisztnek sem ???? pfff épp egy szőke egyetemista csaj kellett ezt elmondja nekik ??? hát ez nekem nagyon sántít, vagy a tisztek nagyon hülyék vagy a csaj nagyon okos, de hát ez van.


Amúgy a film egészen letudja kötni az embert, nem hagynak minket unatkozni a látványtervezők, sem a story írói. Nekem az nem tetszett még a filmben hogy létezik egy bizonyos 7-es szektor ahol azt a bizonyos kockát őrzik amire a gonosz robotoknak annyira fáj a foguk. Erről a 7-es szektorról még a védelmi miniszter sem tudott annyira titkos volt. Egész poénos és üde színt vitt ebbe a filmbe a 7-es szektor főnöke akit leginkább egy olyan veteránhoz tudnék hasonlítani aki itt maradt a Vietnámi csatából és még mindig azt hiszi hogy háború van. Kissé megrögzött a pasi akit John Turturro alakít, filmbéli neve(Simmons).


Személy szerint én nem rajongok az ilyen fajta robotokért, és nekem nem is tetszenek a jelenetek sem amiket ezek a robotok produkáltak a filmben. Az autós üldözős jelenetek jól megvannak csinálva, de azok a jelenetek amelyekben a robotok egymást csépelik hát nekem kicsit eltúlzottak, felhőkarcolókat rombolnak le miközbe egymást írtják, persze mind számítógépes grafika, és nekem ezek a jelenetek ezért hiteltelenek is.


Mindent egybevéve a Transformers első része egy igazi moziba illő film, fiataloknak való azt hiszem ezt nyugodtan leszögezhetjük. Nagy jelenetekkel van tarkítva a film, de nem igazán ezt vártam. Én azt hittem hogy a film elején látott szimpatikusnak beállított katona lesz majd a hős, de nem , a hősök ebben a filmben a robotok. Vihettek volna több karakter és több olyan figurát a filmbe akiket jobban megtudunk szeretni és ezáltal a film is sokkal tovább fent maradhat majd az emlékezetünkbe. Kaptunk egy robotos adok kapok akció filmet amibe olyan sablonos dolgok vannak, hogy a lúzer srácba beleszeret a csini csaj , okoskodó egyetemista szőke csaj aki okosabb a legnagyobb rangú tiszteknél is, és hát a jó mindig győz stb: Nekem ez a film a 10-es skálán csak 6 pontot ér.

**********   6/10    


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.